Her finner du ikke først og fremst Michelin-stjerner og definitivt ikke turistfeller på Ramblas , men der i mot steder som frekventeres av lokale mennesker som setter pris på kvalitet og det autentiske katalanske og spanske kjøkken. Mange av restaurantene og barene paa disse sidene har jeg funnet gjennom å vandre rundt på må få, gå bakgater, rote meg bort og ende opp i Barcelonas kriker og kroker. Jeg har en spesiell forkjærlighet for steder hvor kokker, kelnere og bartendere utøver sitt yrke med stolthet og hvor det som serveres er et resultat av deres pasjon for mat og drikke – uansett hvor på prisskalaen de måtte befinne seg. Bon profit!

tirsdag 5. oktober 2010

Hvorfor "Tapas"?

Tapa betyr lokk, eller noe som dekker. Det går flere historier om hvorfor småretter og fingermat refereres til som tapas, men en generelt akseptert forklaring stammer fra 1500-tallet; lokale myndigheter hadde sett seg leie på det store antallet ulykker som tavernagjester var innblandet i når de forlot serveringstedene med hest, kjerre og i svært godt humør. Innehaverene av barer og restauranter ble derfor pålagt å servere noe skinke eller annet de måtte ha for hånden med hvert glass øl eller vin slik at folk fikk i seg noe mat med all alkoholen. En skål - tapa - ble lagt oppå glasset og gjesten måtte så spise opp den vesle retten før han kunne drikke fra begeret. Det var altså et tidlig eksempel på alkoholpolitikk, men en langt hyggeligere versjon enn avgiftsøkninger og endring av skjenketider.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar