Her finner du ikke først og fremst Michelin-stjerner og definitivt ikke turistfeller på Ramblas , men der i mot steder som frekventeres av lokale mennesker som setter pris på kvalitet og det autentiske katalanske og spanske kjøkken. Mange av restaurantene og barene paa disse sidene har jeg funnet gjennom å vandre rundt på må få, gå bakgater, rote meg bort og ende opp i Barcelonas kriker og kroker. Jeg har en spesiell forkjærlighet for steder hvor kokker, kelnere og bartendere utøver sitt yrke med stolthet og hvor det som serveres er et resultat av deres pasjon for mat og drikke – uansett hvor på prisskalaen de måtte befinne seg. Bon profit!

tirsdag 19. oktober 2010

Spis som en catalaner!





 Mer catalansk enn pa amb tomàquet blir det ikke. Direkte oversatt betyr det brød med tomat og er standard tilbehør til et catalansk måltid, spesielt hvis det spises spekemat eller grillet kjøtt. Gjøres det på tradisjonellt vis bringes det til bordet store skiver ristet brød, noen godt modne tomater, olivenolje og hvitløksbåter. Hver gjest lager så sitt tomatbrød ved å først gni inn brødet med en skrellet hvitløksbåt og der etter gjenta prosessen med fruktkjøttet til en tomat skåret i to. Til slutt heller en på litt olivenolje og kanskje en liten klype salt. Det er et morsomt lite rituale og et godt eksempel på hvordan selv enkle ting kan bidra stort til å gjøre et måltid spesielt. I Barcelona jukses det en del og serveres ofte som en ferdig oppskåret baguette allerede gnidd inn med tomat. Det er godt det også, men blir ikke helt det samme. På de stedene jeg omtaler her vil du gjennomgående få autentisk pa amb tomàquet. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar